Klimmateriaal

De eisen waaraan klimmateriaal, zoals ladders en trappen, moet voldoen, is vastgelegd in de EN 131. Sinds 2007 valt draagbaar klimmateriaal onder de Warenwet. Dit besluit verwijst naar de NEN 2484.

Ladders en trappen

De inspecties van de klimmaterialen bestaan uit een protocol die is afgeleid uit de NEN 2484. Het betreft een visuele inspectie. Hierin worden ook de termen, definities en eisen voor het gebruik beschreven. Draagbaar klimmateriaal waarover gesproken wordt in deze norm betreft ladders en trappen die gebruikt worden om een hoogteverschil van minimaal 60 cm te overbruggen.

VCA keuring

Om veilig op hoogte te kunnen werken moeten de juiste hulpmiddelen worden aangeschaft, moet de gebruiker worden getraind en de klimmaterialen worden geïnspecteerd. Volgens het VCA moeten de klimmaterialen jaarlijks worden geinspecteerd. Voor de inspectie van klimmateriaal kunt u terecht bij Van der Wal Keuring, Service & Onderhoud.

Visuele inspectie

Tijdens de visuele inspectie wordt bijvoorbeeld gekeken naar:

  • De algemene staat van de ladder of trap
  • Is er een gebruiksinstructie aanwezig
  • Hoe functioneert de ladder of trap
  • In welke mate is de ladder of trap vervuild
  • Is de ladder of trap (nog) recht?
Van der Wal Keuring, Service & Onderhoud is gespecialiseerd in inspectie en keuring van arbeidsmiddelen en klimmaterieel. Dankzij onze jarenlange ervaring en up to date kennis zijn wij in staat om uw arbeidsmiddelen en klimmaterieel snel en effici├źnt te keuren. Het verlenen van service vinden wij hierin belangrijk. Heeft u technische vragen over uw arbeidsmiddelen of klimmateriaal? Stel ze gerust, wij denken graag met u mee. U vindt onze contactgegevens op onze website.Links:
www.nen.nl, www.rijksoverheid.nl en www.overheid.nl